Accessoires

accessoires

Accessoires zijn de kleine zaken die het leven aangenaam maken. De een kan niet zonder en voor de ander is het pure luxe. Hieronder treft u de uitleg over diverse categorieën met accessoires. Om u een advies op maat te kunnen geven kunt u het beste langs een van onze winkels komen om tijdens een persoonlijk gesprek met een van onze adviseurs tot de beste oplossing te komen.

Kompassen
Het kompas is essentieel bij het navigeren en behoort daarom tot de standaarduitrusting van iedere buitensporter. Zelfs met moderne middelen als de GPS is het noodzakelijk een kompas bij te hebben en er mee om kunnen gaan. Wie niet weet van het verschil is tussen het kompasnoorden en het kaartnoorden doet er goed aan een cursus kaart en kompas te volgen c.q. zich te bekwamen middels zelfstudie. Kompassen zijn te verdelen in oriëntatie- en pijlkompassen. Het oriëntatiekompas dient er voor de globale richting aan te geven zodat de kaart in de juiste richting gedraaid kan worden. Een pijlkompas met spiegel is veel nauwkeuriger en kan gebruikt worden om een precieze kompasstand te pijlen. Hierdoor is het mogelijk over grote afstand nauwkeurig uit te komen, en om kruispeilingen te maken t.b.v. positiebepaling. Kompassen zijn in 3 modellen onder te verdelen.

Plaatkompas
Dit is de eenvoudigste verschijningsvorm van het kompas.  roos is gemonteerd op een plaat. Doordat je niet kunt richten met maar van boven op de roos te kijkent is het aflezen minder nauwkeurig. Dit kompas is uitermate geschikt als oriëntatiekompas ter ondersteuning van het kaartlezen.

Spiegel-plaatkompas
Dit is een plaatkompas met een extra kantelbare spiegel. Het aflezen van de roos is nauwkeuriger doordat u over het kompas in een vizier afleest. Door in de spiegel te kijken ziet u zowel de roos als het te peilen punt in het terrein. Dit kompas is uitermate geschikt als peilkompas in diverse soorten terrein. Het is met dit kompas ook mogelijk om over grotere afstanden (3 á 4 km) een exacte koers te blijven lopen.

Spiegel-dooskompas 
Dit kompas is een verbeterde uitvoering van het spiegel-plaatkompas. Het kompas zit in een stevige doos waardoor het minder kwetsbaar is en de spiegel hangt nu de roos in plaats van er boven op. Doordat het kompas in zijn eigen box op te bergen is de levensduur bijna onbeperkt. Dit kompas is uitermate geschikt als peilkompas in diverse soorten terrein. Het is met dit kompas ook mogelijk om over grotere afstanden (3 á 4 km) een exacte koers te blijven lopen.

Declinatie
Een kompas is niets anders dan een magnetische naald die naar het noorden wijst. Het vervelende is dat het magnetische noorden van de aarde niet gelijk valt met het noorden op uw kaart. Het verschil noemen we declinatie en verschilt per regio en kan zelfs oplopen tot 20º. Als u een kompas aanschaft met een declinatiecorrectie is dit verschil in te stellen zodat u er maar één keer per regio rekening mee hoeft te houden. De declinatie en zijn correctie is van de meeste kaarten af te lezen.

Inclinatie en het Recta Turbo 20-systeem
Er is nog een tweede afwijking die het lezen van het kompas moeilijk maakt : inclinatie. Doordat het magnetisch veld niet overal even sterk is kan de naald aanlopen op de behuizing. Zo bestaan er 5 verschillen de zones die als oost-west banden om de aarde liggen. Wij verkopen de kompassen van het merk Recta omdat deze minder gevoelig zijn voor inclinatie. Zo is een Recta kompas met uitzondering van Australië en de Zuidpool over de gehele wereld te gebruiken. Wilt u het kompas ook voor deze twee regio´s gebruiken dan kunt u ook nog voor een kompas met Recta Global-naald kiezen. Deze is, door zijn speciale constructie,  ongevoelig voor inclinatie.

 

 

GPS
GPS staat voor Global Positioning System en is in het leven geroepen en wordt onderhouden door de Amerikaanse overheid. In eerste instantie met name bedoeld voor militaire doeleinden.  Het systeem bestaat uit een netwerk van 24 satelietten die rond de aarde draaien. Ieder van deze satellieten draait twee keer per dag in een vaste baan om de aarde en zendt een uniek signaal uit. Met een GPS-ontvanger kunnen deze unieke signalen worden opgevangen en verwerkt. Met behulp van deze informatie en een in de ontvanger ingebouwde almanak kan de GPS-ontvanger de positie berekenen en de verplaatsing registreren. De GPS ontvanger ziet alleen de satellieten die op dat moment boven de horizon staan, meestal zijn dat er een stuk of zes. Overal ter wereld zijn deze te ontvangen. Het weer speelt hierbij geen rol. Het GPS systeem vertelt je dus altijd tot op enkele meters nauwkeurig waar je op aarde bent. Steeds wordt de positie opnieuw berekend waardoor het mogelijk is om snelheid, richting en hoogte exact te bepalen. Verder wordt informatie gegeven over de exacte tijd, de zonsopkomst en ondergang. Om te voorkomen dat de "vijand" ook gebruik kan maken van dit systeem, was er door de Amerikanen een kleine afwijking (SA) ingebouwd. Alleen de militaire GPS apparaten konden deze afwijking opheffen. Tijdens de golfoorlog was er echter een tekort aan militaire GPS apparatuur en is de SA tijdelijk uitgezet. Sinds 1 mei 2000 is de SA (definitief) uitgezet. Hierdoor kan nu met een grotere nauwkeurigheid de positie bepaald worden. Ook wordt er nu gebruik gemaakt van WAAS/EGNOS, een web van satellieten en grondstations die een GPS correctie signaal genereren, die er voor zorgen dat u een nog preciezere locatie geven. Hoeveel beter? Gemiddeld tot vijf keer beter. Een WAAS/EGNOS ondersteunende ontvanger geeft u in meer dan 95% van de gevallen een positie die preciezer is dan 3 meter. En daar hoeft u geen extra ontvanger systemen voor aan te schaffen of een abonnement af te sluiten. Lees hier verder voor meer gedetailleerde informatie.

 

 

Verrekijkers
Verekijkers zijn er in 2 modellen. De porro-modellen waarbij de prisma's naast elkaar liggen en daardoor is het kijkerhuis wat breder. Bij de dakkant-model liggen de prisma's achter elkaar, waardoor een slankere kijker wordt verkregen.

Coatings
Alle moderne verrekijkers worden uitgerust met coatings. Het is een heel dunne laag (ongeveer 137 nanometer) van een bepaalde substantie (meestal magnesiumfluoride, maar ook andere stoffen) die onder hoogvacuüm op de lens gedampt wordt. Een coating verhoogt de lichttransmissie van een lens, omdat scheef invallend licht (vals- of strooilicht) wordt uitgedempt.  In de natuurkunde zeggen we dat een deel van het valse licht door de coating een halve golflengte uit fase wordt gebracht. Lees gewoon: een halve golflengte trager wordt gemaakt. Golflengten die precies een halve golflengte uit fase bij elkaar komen, dempen elkaar uit.

Zonder die coatings zou het in uw kijker heel mistig en donker worden. Over het algemeen geldt: hoe meer coatings op een lens, des te beter wordt de lichtdoorlaatbaarheid en dus is het beeld helderder. Alle kijkers in ons assortiment hebben coatings op lenzen en oculairen. De betere exemplaren hebben twee coatings op lenzen en oculairen. De allerduurste zelfs ook op de prisma’s. En in de juiste dikte!

Waterdicht en rubber bekleding
Er wordt nogal eens verondersteld dat kijkers met rubber bekleding ook waterdicht zijn. Dit is niet automatisch het geval. Deze kijkers kunnen dan wel vochtbestendig zijn, waterdicht zijn zij daarmee nog niet. Spatwaterdicht wil zeggen regenbestendig, maar bij een duik onder water kan er wel degelijk vocht inkomen. Als een verrekijker waterproof is dan vermelden wij dat nadrukkelijk.

WAARSCHUWING:

Kijk nooit met een verrekijker, telescoop of sterrenkijker in de zon. Dit kan beschadiging van het oog veroorzaken!!!

 

 

 

Zonnebrillen

Wij bieden u een ruime collectie aan zonnebrillen voor verschillende activiteiten, met een grote diversiteit aan pasvormen en lenzen. Alle lenzen beschermen 100% tegen UV-straling. Voor iedere activiteit bekijken wij welk monteur en welke lens voor u de beste is.

Voor wat betreft bescherming tegen zichtbaar licht en infrarood licht zijn de lenzen in 5 categorieën (0 t/m4) onderverdeeld. Categorie 0 is een blanke lens welke alleen 100% UV werend is. Categorie 4 is een zeer donkere lens met een 100% UV protectie en ook in grote mate het zichtbare licht en infrarood licht tegen houdt. Categorie 4 is te donker om mee auto te rijden. (met name in donkere lanen). Met name sneeuw en water werken bijzonder reflecterend op UV. In dit soort omgevingen is een goede bril dus een must. Wanneer er geen bril gedragen wordt dan zorgt het licht voor de volgende problemen:

 • UV: beschadigt de ogen van binnenuit en veroorzaakt (vaak onherstelbare) schade op de lange termijn.
 • VL: zorgt vrij snel voor ongemak. Veroorzaakt rode en vermoeide ogen.
 • IR: droogt de ogen uit. Vooral voor mensen met contactlenzen kan dit een rol spelen.

Een polariserende lens kapt de onnodige reflectie van de verschillende straalbronnen af. De opbouw van de lens is een laag policarbonaat (onbreekbaar) een polariserende filter en dan weer een laag policarbonaat. Deze techniek wordt ook wel de sandwichtechniek genoemd. Een goede pasvorm met voldoende afscherming rondom de bril is net zo belangrijk als de lens.


Tip : 
Kinderogen zijn snel blijvend beschadigd. Door een mooie Mickey Mouse bril met donker glas gaan de pupillen openstaan. Als dan de lenzen geen UV-filter hebben loop je een extra grote kans op beschadigingen op. Koop daarom een goede zonnebril voor slechts €9.95

 

  

  

Verlichting
LED-lampen zijn de lichtbron van de toekomst. Een gloeilamp werkt volgens het principe dat er zoveel stroom door de gloeidraad gaat dat deze het niet meer kan verwerken en wit opgroeit. Slechts 10% van de geleverde energie wordt in zichtbaar licht omgezet. Het batterijverbruik is dan ook groot. Bovendien is de gloeidraad kwetsbaar. Bij LED lampen word tot wel 50% van de energie omgezet in licht en omdat er geen gloeidraad in zit gaan deze lampen 30.000 tot 50.000 uur mee. Diverse modellen hebben rond de 100 branduren (op de laagste stand, met drie AAA-batterijen).De gewone LED lampen hebben een vermogen van 1 Watt, deze geven een diffuus licht van maximaal 15 meter. De nieuwe High Power LED is 3 Wat en met gebruik van een voorzetlensje schijnen ze tot 100 meter.

Als buitensporter heb je verlichting nodig bij navigeren, lezen, schrijven en andere werkzaamheden in het donker. Het is dan mogelijk om voor een zaklamp of een hoofdlamp te kiezen, waarbij het handig is als je met een hoofdlamp je twee handen vrij houdt. Voor de meeste werkzaamheden is een lamp met normale LED-lamp(en) voldoende, maar heb je meer licht nodig is het raadzaam voor een High Power LED-lamp of een halogeenlamp te kiezen. Ook bestaan er lampen met een combinatie van LED, High Power LED en halogeenlampen. Bij Outdoor & Travel Outfitters vindt u een groot assortiment (hoofd)lampen van de merken Black Diamond, Maglite,  Petzl en Princeton Tec.

 

Oplaadbare verlichting

Zoals vermeld is verlichting noodzakelijk maar blijft er het batterijen probleem. Bij Rubytec heeft men een oplossing in de vorm van oplaadbare lampen. Door aan de slinger te draaien worden de ingebouwde accu's opgeladen. De No Battery Head Light is een compacte hoofdlamp van 110 gram, met een bereik van 10 meter met 3 LED-lampjes. 1 minuut draaien is ca. 75 minuten brandtijd bij 1 LED lamp en ca. 40 minuten als 3 LED's gebruikt worden. Inclusief hoofdband- en fietshouder. Prijs: 19,95

De No Battery Flash Light II is een zaklamp en oplader. 5 LED lampjes. Extra: groen en/of rood filter. Diverse oplaadmogelijkheden: direct via D/C poort. Of via meegeleverde sigaretten aanstekeradapter (past op je eigen auto-oplader). Via de USB poort kun je je MP3 speler/iPod en PDA's opladen. Zelfs ook sommige GSM toestellen als de USB poort niet alleen voor dataverkeer gebruikt wordt. Prijs: 19,95

De Solar No Battery Flashlight is op sleutelhangerformaat en 30 gram. Laadt zich op met zonlicht met Soft Touch grip. Prijs: 7,95

 

 Branders

De afweging van de brandstoffen bepalen over het algemeen de brander keuze. De meest populaire brandstof onder buitensporters is al jaren gas, zowel de prik- als de ventielblikjes, systemen waarbij de brander altijd los te koppelen is van het gasblik. Met ventiel zijn er twee verschillende systemen verkrijgbaar. Het ISO-schroefdraad en de Campingaz CV-norm. Deze systemen zijn niet onderling uitwisselbaar en hebben hun eigen branders. Alleen MSR maakt een gasbrander met een aansluiting die op beide systemen past. Het merk Markill maakt een adaptor waarmee de CV-tankjes op de branders met ISO-aansluiting aan te sluiten zijn en makken zij een adapter waarmee 190 gr. prikblikken op een brander met ISO-aansluiting passen. Er zijn twee typen gas die gebruikt worden, propaan en butaan. 

Multifuel- en benzinebranders
Multifuelbranders zijn in combinatie met verschillende soorten brandstof te gebruiken. Zo ben je minder afhankelijk van een specifieke brandstof. Deze branders werken meestal op elke soort benzine, soms ook op petroleum. Benzinebranders zijn vaak iets beperkter en werken soms slechts op zuivere kookpuntbenzine. Bij klassieke branders zitten tankje, regelaar en branderkop dicht bij elkaar. De moderne versie heeft een losse brandstoffles en is met een slang verbonden met de branderkop.

Gasbranders 
Buitensporters die op gas koken zijn aangewezen op wegwerptankjes: doorprik- en ventielsluitingen. Bij ventielsluitingen kun je de branderkop losnemen en het tankje verwijderen voor het leeg is, handig als de druk niet meer toereikend is. Bij sommige ventielsluitingen zijn branderkop en gastank gescheiden door een slang. Het tankje is daardoor zonder oververhitting goed af te schermen tegen de wind, de brander is stabieler en de regelknop zit niet onder de hete vlam.

Spiritusbranders 
Spiritusbranders blinken uit in eenvoud en betrouwbaarheid. Het is in feite niet meer dan een vlampotje en maakt meestal deel uit van een complete pannenset. Een aantal merken hebben een spiritusbrander in het assortiment.

TIPS : 

 • Gebruik zo min mogelijk autobenzine. Er zitten kankerverwekkende stoffen in die schadelijk zijn bij inademing en contact met de huid. Kook met autobenzine nooit in de tent 
 • Vermijd koken in de tent altijd. Tentdoek brandt of smeult en er is kans op koolmonoxide vergiftiging wat dodelijk kan zijn. Ook geeft het extra condens in de tent.
 • De brandstoftank mag nooit oververhit raken. Zorg voor ventilatie.

 • De tank altijd buiten bijvullen, ver van de tent en zonder knoeien. Bijvullen van een hete brander geeft kans op een steekvlam.

 • Lees de gebruiksaanwijzing goed door.

 

 

Potten & pannen

Bij Outdoor & Travel Outfitters hebben wij een ruime keuze in aluminium, RVS, Duralite en titanium pannensets, koekenpannen en ketels. Van enkele stuks tot complete familiesets in verschillende kwaliteiten en gewichten. 

 

Drinken

Iedereen weet hoe broodnodig het is om genoeg en vaak te drinken. Zoals iedereen weet bestaat het menselijk lichaam voor een groot deel uit vloeistof. Die vloeistof wordt onder andere gebruikt om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan zweet dat je verliest als je te warm wordt of dat het bloed dat door je armen en benen stroomt afkoelt. Door telkens een beetje te drinken wordt de vloeistof gemakkelijker opgenomen in je lichaam. Je lichaam heeft immers tijd nodig om het te verwerken en op te nemen in het bloed. Als je telkens een kleine hoeveelheid neemt gaat dat nu eenmaal gemakkelijker dan wanneer je op slechts enkele ogenblikken van de dag een halve of hele liter naar binnen slokt. Drinken voordat je dorst krijgt. Veel mensen wachten met drinken tot het moment dat ze dorst krijgen. Eigenlijk is het dan al te laat, omdat je lichaam zelf dan al een alarmkreet geeft dat het een tekort aan vocht heeft en dus (ondanks de problemen die het heeft) hard zal moeten werken om dat tekort aan te vullen. Ook dat is een reden om juist vaker een beetje te drinken in plaats van soms een heleboel tegelijk. Op warme (en koude!) dagen kun je best meer dan een liter vocht per uur kwijtraken, dus is het heel gezond om minimaal 2 of 3 keer per uur even de tijd te nemen om iets te drinken. Bij Outdoor & Travel Outfitters hebben we verschillende drinkflessen en drinksystemen van Camelbak en Platypus om in uw rugzak te plaatsen. Tevens hebben we complete rugzakken met ingebouwd drinksysteem. Voor het transporteren van grotere hoeveelheden water hebben wij jerrycans en waterzakken tot een inhoud van 10 liter.

 

Messen & tools

Over het nut van een rugzak, jas en schoenen is iedereen het wel eens, maar waarom zou je een mes of multitool meenemen als je natuur in gaat? Dat is een vraag die sommigen zich stellen als ze soms de uitgebreide vitrines vol met messen zien in de betere buitensportzaken. Het antwoord is vrij simpel als je midden in het bos er achter komen dat ze geen haringen voor hun tent hebben meegenomen en dus eigenlijk zelf haringen moeten maken die in de harde grond kunnen worden gestoken. Want juist op zo'n moment is een goed scherp mes goud waard. Het hoeft dan echt geen levens groot kapmes te zijn, maar een deugdelijk mes van een goede staal kwaliteit is wat je nodig hebt. De bekende Zwitserse zakmessen met allerlei opties hebben hun nut bewezen. Handig zijn de multitools van bijvoorbeeld Leatherman waar als extra een combinatietang in zit. Deze multitools komen goed van pas bij het sleutelen aan branders, rugzakken of ski's.

 

Wandelstokken

Bij een wandelstok zien veel Nederlanders nog een oud mannetje dat slecht ter been is. Toch is de moderne wandelstok niet meer weg te denken als functioneel wandel accessoire. Extra evenwicht en het ontlasten van het onderlijf zijn de twee hoofdredenen om met wandelstokken te gaan lopen. Zeker bij wandelingen in de bergen of met zwaar bepakte rugzakken is het gebruiken van wandelstokken zeer aangenaam. Voor het evenwicht is het niet altijd noodzakelijk dat er met twee wandelstokken gelopen worden. Bij het tegen de berg oplopen bieden de stokken steun en stabiliteit, bij het bergafwaarts lopen ontlast het gebruik van twee wandelstokken de gewrichten en biedt meer controle, vooral bij natte ondergronden. Omdat men met wandelstokken beter rechtop kan lopen, zeker tijdens het bergopwaarts gaan, wordt tevens de longinhoud vergroot en de rugbelasting beperkt. Het bereiken van de top is dan minder zwaar dan je denkt. Bij Outdoor & Travel Outfitters hebben we een ruime sortering aan Leki wandelstokken.

De voordelen van het lopen met stokken zijn :

 • Vermindering belasting van enkels, knieën en rug
 • verbeterde balans/evenwicht
 • verhoging uithoudingsvermogen
 • afschrikmiddel tegen honden