Slapen

slapen

Dat een goede nachtrust bijdraagt aan je vakantie plezier is bekend. De juiste keuze van de slaapzak en de onderliggende isolatiemat is dus belangrijk. Slaapzakken zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Het belangrijkste aan een slaapzak is dat hij voldoende isoleert. De isolatiewaarde van een slaapzak hangt af van de volgende elementen: de vulling, het vulgewicht, de vulkracht, het materiaal van het tijk, het model en de constructie. Wij voeren slaapzakken van o.a. Ajungilak, Lowland, Marmot, The North Face en Polydown.

Behalve de slaapzak is de ondergrond erg belangrijk voor een goede nachtrust. Zo moet de ondergrond comfortabel, goed isolerend, compact en laag in gewicht zijn. Wij voeren matrassen van o.a. Therm-a-Rest, Exped & Polydaun.

 

Het aanschaffen van een slaapzak doe je met een stappenplan. Eerst bepaal je het temperatuurbereik waarin je de slaapzak gaat gebruiken. Vervolgens kies je een model en hierna bepaal je het materiaal en de vulling. Temperatuurbereik Bepaal een minimum temperatuur waar aan de slaapzak moet voldoen en denk er aan dat de gevoelstemperatuur op hoogte aanzienlijk kouder is door een snelle verdamping van transpiratievocht. Vanaf januari 2005 is er een nieuwe Europese richtlijn voor slaapzakken, NEN-EN 13537 waardoor onderlinge verschillen duidelijker zichtbaar worden.De bedoeling van deze norm is om een gelijke temperatuur rating te krijgen voor alle slaapzakken. Vergelijken door consumenten moet hierdoor makkelijker worden. Deze norm geeft een aanduiding voor comfortabel overnachten voor dames en heren en een minimum temperatuur om te overleven. Via een infrarood meting kijkt men hoeveel warmte weglekt uit een slaapzak.

EN13537 wordt getest op vier temperaturen — upper limit, comfort, lower limit and extreme. 

  • Upper Limit — bij deze temperatuur kan een gemiddelde man slapen zonder het extreem warm te krijgen, zonder capuchon op, ritsen open en de armen buiten de slaapzak.
  • Comfort — bij deze temepetuur kan een gemiddelde vrouw 8 uur comfortabel slapen in een relaxte houding.
  • Lower Limit — bij deze temperatuur kan een gemiddelde man, in opgerolde houding 8 uur onafgebroken slapen.
  • Extreme — dit is de minimum temeratuur waarbij een gemiddelde vrouw kan verblijven zonder te sterven aan onderkoeling. (plaatseelijke bevriesing blijft wel mogelijk)
  • Een gemiddelde man is 25 jaar met een lengte van 1.73 m en een gewicht van 73 kg. Eengemiddelde vrouw is 25 jaar met een lengte van 1.60 m en een gewicht van 60 kg.

Model
De keuze voor een mummie- of een dekenmodel is een keuze in comfort en gewicht. Doordat een slaapzak geen warmte geeft maar warmte vasthoudt is een mummie, die de contouren van het lichaam volgt, het meest efficiënte model. Er is weinig loze ruimte die verwarmt moet worden. Alle mummiemodellen zijn voorzien van een capuchon, deze verminderd het warmteverlies via het hoofd. Om nog meer warmte vast te houden, hebben sommige mummies een interne kraag, die boven de schouders sluit.Een dekenmodel is een recht-toe-recht-aan-model met veel bewegingsvrijheid. De rits loopt meestal door tot onder de voeten, waardoor er goed geventileerd kan worden. Achter de rits loopt meestal een antitochtslurf. Voor winterse omstandigheden zijn mummieslaapzakken het meest geschikt. Deze zijn verkrijgbaar met linkse en rechtse rits. Zowel deken- als mummiemodellen zijn aan elkaar te ritsen.

Vulling
De keuze die nu gemaakt moet worden is een dons of een synthetische vulling.

Dons heeft de hoogste isolatie per gram vulgewicht, het heeft een goed warmte en vochtregulerend vermogen, en hierdoor groot comfortbereik, het is zeer duurzaam, navulbaar en goed te comprimeren. De kwaliteit van dons wordt bepaald door de vulkracht, hoe hoger deze waarde is, hoe warmer de slaapzak is bij een bepaald vulgewicht. De vulkracht wordt weergegeven in Cuin (cubic inch). Onze donsslaapzakken hebben een gecontroleerde (o.a. door instituut Hohenstein) cuin waarde van 550 tot 700+. Ganzendons is over het algemeen van betere kwaliteit dan eendendons. Soms wordt de kwaliteit van dons uitgedrukt in percentages: bijvoorbeeld 90/10 betekend dat 90% van de vulling dons is en 10% van de vulling veertjes. Dit zegt niets als de kwaliteit en vulkracht niet vernoemd wordt

Voor échte, zuivere dons kan men niet allergisch zijn. Dus voor de liefhebbers van donsslaapzakken is dit goed nieuws. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk, en dit niet voor het eerst, aangetoond dat de allergische reactie niet wordt veroorzaakt door de vulling van het dekbed of hoofdkussen maar door de aanwezigheid van de huisstofmijt in uw omgeving. Wie allergisch is voor huisstofmijt hoeft zich het comfort van een donsslaapzak absoluut niet te ontzeggen! het onderzoek heeft aangetoond dat dons helemaal niet de ideale leefomgeving is voor deze ongewenste beestjes. Door het gebruik van een dicht geweven katoenen tijk van zeer hoge kwaliteit, die wij verkopen kan de huisstofmijt niet in de vulling doordringen. Verder vindt de huisstofmijt het afkoelen van de slaapzak in de uren dat u hem niet gebruikt zeer onprettig, en is een reden om zich niet te nestelen.

Een donzen slaapzak kan goed gewassen worden met een donswasmiddel. Het is alleen niet aan te raden als u geen droger tot uw beschikking heeft, dan kunt u de slaapzak beter door ons laten wassen.

Er bestaan veel verschillende soorten synthetische vullingen, waarbij het onderscheid veroorzaakt wordt door de vezel zelf en de manier waarop ze worden gemaakt. Zo heb je vullingen bestaande uit holle vezels en spiraalvormige vezels. Een synthetische vulling kan beter tegen vocht en is vaak iets goedkoper. Een synthetische vulling kan eenvoudiger gewassen worden en heeft een kortere droogtijd. Moderne kunststof slaapzakken hoeven niet veel zwaarder te zijn dan een even warme donzen slaapzak. De isolatiewaarde neemt bij intensief gebruik sneller af als van een donzen slaapzak, waardoor op langer termijn een donzen slaapzak voordeliger is.

De voordelen van dons zijn: lichter, compacter en in vergelijking met een synthetische vulling een langere levensduur. Het voordeel van een synthetische vulling is een hogere isolatiewaarde bij extreem vochtige omstandigheden.

Materialen
Tijken zijn er van katoen of kunststof. Katoen is minder licht, neemt makkelijk vocht op en droogt minder snel. Katoenen tijken ademen zeer goed en voelen prettig aan op de huid. Microvezel tijken zijn lichter, transporteren vocht beter naar buiten, zijn water- en vuil afstotend en ’s winters sneller warm. Bij het gebruik van Gore-tex wordt de buitentijk waterdicht. Om in de buitenlucht te slapen is een Gore-tex bivakzak meer aan te raden.

Matrassen

Self-inflating matras
Het ideaal van een lichte, goed isolerende en comfortabele matras die niet al te kwetsbaar is, wordt alleen benaderd door de "self-inflating" matrassen van Therm-a-Rest. Deze bieden de isolatie en het comfort van een dik schuimrubber matras bij een veel kleiner pakvolume. Bij het opendraaien van het ventiel zuigt het veerkrachtige, open cel schuim zichzelf vol met lucht. Therm-a-Rest matrassen zijn er in verschillende gewichten, grote en dikte.

  • Fast & Light         : Ultra licht en kompakt.
  • Trek & Travel      : Iets zwaarder en volumineuzer en comfortabel.
  • Camp & Comfort : Optimaal comfort voor wie zijn matras per auto vervoert.

Gesloten-cel schuim matras
Deze matjes zijn licht en isoleren goed. Hoe dikker de mat, hoe beter het isolerende vermogen. Ze zijn bedrijfszeker en nemen helemaal geen vocht op. Het nadeel van deze matjes is dat het comfort minder is.

Luchtbedden
Lichtgewicht luchtbedden hebben een hoog comfort maar isoleren niet. De kou trekt vanuit de grond door het luchtbed op. Dit is op te lossen door er een aluminium met foam deken onder te leggen. De prijs komt dan al snel in de beurt van een Therm-a-Rest matras.

Dons-matras
Het merk Exped heeft met de dons-gevulde matjes drie keer zoveel isolatie toe te voegen aan de self-inflating matjes. Dit vernieuwende concept heeft Exped de European Outdoor Award 2002/2003 opgeleverd.

Kussens

Blazen of persen.
Om 's morgens uitgerust op te staan is een goed kussen belangrijk. Wij hebben een ruime keuze met zelf te vullen lichtgewicht slopen, opblaasbare kussens met of zonder fleece sloop, self-inflating en goed te comprimeren kussens.

 

low density down

mid density down

high density down

Eider down